Clicky


Organisatie

De stichting Partnersteden Almere is een vrijwilligersorganisatie met een vijftal bestuursleden.


Bestuurssamenstelling

Robert Rinsma

Voorzitter
   

Stephan Melein

Bestuurslid

Thea de Smaele

Secretariaat

Jeanne van der Schalie

Bestuurslid

Ingrid van Maurik

Penningmeester
   

Contact

Email: organisatie@youthgames.nl

Partnersteden

De stad Almere is van Aalborg (Denemarken) een officiele partnerstad. Met de stad Rendsburg (Duitsland) is in augustus 2014 een overeenkomst ondertekend. Met de steden Lancaster (Engeland), Rathenow (Duitsland)  en  Racibórz County (Polen) heeft Almere een vriendschapsband.

Aalborg

Aalborg is de derde grote stad in Denemarken met een inwoner aantal van ongeveer 205.000. De stad ligt 110 kilometer ten zuiden van Jutland’s noordelijkste punt, langs de oevers van een vertakking van het Limfjorden, een zeeweg die de Noordzee  koppelt aan de Oostzee.
Aalborg is voornamelijk bekend door haar cement en daarnaast ook vooral bekend door verschillende soorten technologie, een zeer goede Universiteit en als een zeer aantrekkelijke toeristische plaats om een vakantie te houden.

Aan de noordzijde van Aalborg ligt Norresundby, welke door een moderne brug over het Limfjord met elkaar verbonden worden. In Norresundby vind je ook een viking grafheuvel op Lindholm Hoje.
Het omvat 140 ‘scheepsgraven’ gemarkeerd door stenen die de omtrek van een schip weergeven. Hier is ook een mooi en inspirerend museum, prachtig om te bezoeken op een regenachige dag.

Aalborg staat verder bekend om de Aquavit, een belangrijke drank die in deze stad geproduceerd wordt. Tevens heeft de Deense stad een centrum met diverse oude gebouwen die dateren uit 1432.

Lancaster

De stad Lancaster ligt in het noordwesten van Engeland aan de rivier de Lune. Het ligt midden in het graafschap Lancashire. De eerste bewoners van Lancaster waren de Romeinen. Zij brachten Lancaster in kaart. Een groot Romeins militair fort is daar nog steeds getuige van. Het is een bezienswaardigheid en staat op Castle Hill. Dit geldt eveneens voor de overblijfselen van een Romein badhuis op Viearage Field. In Lancaster staat tevens een gigantisch kasteel welke dateert uit de 13e eeuw. Legenden overheersen de stad. Zo zouden in 1612 de heksen van Lancashire werden opgesloten in de kerkers van dit Normandische kasteel waar ze uiteindelijk werden berecht en verbrand.

Lancaster ligt in het hart van een prachtig natuurgebied. Dit varieert van zandstranden en kuststroken tot prachtige landschappen landinwaarts. In het noorden liggen bergen, rotsen en valleien van het Lake-district. Aan de kust ligt Morecambe waar de zonsondergang goed te bewonderen is. In het zuiden vind je Blackpool, het Las Vegas van Engeland..

Rendsburg

Rendsburg is 800 jaar oud en heeft ongeveer 28.000 inwoners. In het economische gebied van Rendsburg wonen 65.000 mensen. De stad van Rendsburg is gelegen in Noord-Duitsland zo’n 60 kilometer van de Deense grens en 100 kilometer van Hamburg. De Baltische Zee ligt op ongeveer 30 kilometer afstand. Het is nauwelijks 60 kilometer naar de Noordzee.

In Rendsburg zetelt  de Noord-Universiteit, welke is gespecialiceerd in intensieve taalcursussen voor buitenlandse en Duitse managementniveaus. Tijdens de zomer is de internationale Academie voor orkesten van het Schleswig-Holstein Muziek Festival te gast bij de Noord-Universiteit en zijn er een heleboel concerten in en om Rendsburg. In de zomer is er de Nord Art, een beroemde internationale kunsttentoonstelling in de buurt van Rendsburg.

Door de inspanningen van de stad Rendsburg voor Europees begrip is de stad door de Raad van Europa in 1972 geeerd door het uitreiken van de vlag van de Raad van Europa en in 1989 door het uitreiken van de medaille van de Europese Raad.
Een grote bijdrage tot Europees inzicht zijn de internationale jeugd Games.

Rathenow

The 800-year-old Rathenow is a city on the river Havel, about 70 kilometers west of Berlin and the administrative headquarters of the district Havelland in Brandenburg.
Rathenow has 2 twin cities, since 1990 rendsburg (Germany) and since 1991 Zlotow (Poland).The city has about 25.000 inhabitants and is known as the “city of optics”.In 1801 the preacher Johann Heinrich August Duncker invented the  “Vielschleifmaschine” and built the first optical industrial institution in Germany. This was the beginning of the industrial production of lenses for glasses and for optical devices in Germany. Even today 1.300 employees still work in the optical industry in Rathenow. Rathenow is a very green city with many lakes, forests and bikeways.Very popular for relaxing is the Optikpark. Here the inhabitants and their guests can not only admire optical phenomena, but also enjoy culture, nature and flowers.Highlights were in 2006 the organization of the garden exhibition of the country Brandenburg (Landesgartenschau) and in the year 2015 the organization of the garden exhibition for the whole of Germany (Bundesgartenschau). Thousands of visitors came in these summers to Rathenow. In 2016 we celebrated the 800th anniversary of our city. Many events were prepared for it, among other things a large historical parade.Rathenow is a sporty city with a long club tradition. Some water sports clubs like the rowing club are already over 100 years old. About 40 sports clubs are based in Rathenow and they have around 3000 members all together. In our city 38 different sports are practiced from American football to dragon boating, taekwondo, gymnastics and volleyball. At the European Youth Games in the summer of 2018 Rathenow will be represented with tennis, swimming, rowing, golf, athletics and badminton. In addition, we are pleased that our young people of the music and art school can show their skills in Almere.

Racibórz County – powiat raciborski 

It is a unit of territorial administration and local self-government. It consists of 8 communes, the largest of which is the town of Racibórz. The county is located in the south of Poland by the Odra River. It borders the Czech Republic to the south. The population of the county is app. 105 000 inhabitants. It has been twinned with Rendsburg, Märkischer Kreis and Landkreis Elbe-Elster (Germany), Wrexham County (Wales), Horishni Plavni (Ukraine) and Kędzierzyn-Koźle County (Poland).