Clicky


Organisatie

De stichting Partnersteden Almere is een vrijwilligersorganisatie met een vijftal bestuursleden.


Bestuurssamenstelling

Robert Rinsma

Voorzitter
   

Jeanne van der Schalie

Bestuurslid

Stephan Melein

Bestuurslid

Ingrid van Maurik

Penningmeester
   

Thea de Smaele

Secretariaat

Contact

Email: organisatie@www.youthgames.nl

Partnersteden

De stad Almere is van Aalborg (Denemarken) een officiele partnerstad. Met de stad Rendsburg (Duitsland) is in augustus 2014 een overeenkomst ondertekend. Met de steden Haapsalu (Estland), Lancaster (Engeland), Rathenow (Duitsland) en Växjö (Zweden) heeft Almere een vriendschapsband.

Aalborg

Aalborg is de derde grote stad in Denemarken met een inwoner aantal van ongeveer 205.000. De stad ligt 110 kilometer ten zuiden van Jutland’s noordelijkste punt, langs de oevers van een vertakking van het Limfjorden, een zeeweg die de Noordzee  koppelt aan de Oostzee.
Aalborg is voornamelijk bekend door haar cement en daarnaast ook vooral bekend door verschillende soorten technologie, een zeer goede Universiteit en als een zeer aantrekkelijke toeristische plaats om een vakantie te houden.

Aan de noordzijde van Aalborg ligt Norresundby, welke door een moderne brug over het Limfjord met elkaar verbonden worden. In Norresundby vind je ook een viking grafheuvel op Lindholm Hoje.
Het omvat 140 ‘scheepsgraven’ gemarkeerd door stenen die de omtrek van een schip weergeven. Hier is ook een mooi en inspirerend museum, prachtig om te bezoeken op een regenachige dag.

Aalborg staat verder bekend om de Aquavit, een belangrijke drank die in deze stad geproduceerd wordt. Tevens heeft de Deense stad een centrum met diverse oude gebouwen die dateren uit 1432.

Haapsalu

Haapsalu is een historische plaats aan de west kust van Estland. Het meest bekend is de plaats om zijn genezende modder, maar de historie dateert uit 1279 toen het op de kaart werd gezet en het centrum werd van Saare-Lääne bisdom voor ruim 300 jaar. Vandaag de dag herinneren het kasteel met de breede slotgracht en de kathedraal nog aan deze beginperiode. In de negentiende eeuw werd de stad beroemd om zijn handgemaakte shawls welke door de lokale bevolking werden vervaardigd. Het culturele centrum van de stad, de promenade en de Assembly Hall, gebouwd in 1898, zijn schilderachtige plekken om te bewonderen. Kleine straatjes met uit de twintigste eeuw daterende houten huizen brengen je naar de kuststrook. Haapsalu wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd.

Het station is één van de meest architectonische hoogstandjes in Estland and sinds 1997 is hier tevens het Estlandse spoorwegmuseum gevestigd. Speciale zomerse activieteiten zijn het Old Music Festival, het strijkersfestival Violin Plays en het Pjotr Tchaikovsky Music festival. Traditionele sporten zijn schermen en ijszeilen. Maar het traditionele straat baskelballtoernooi in de zomer trekt ook veel geïnteresseerden. Met het wederopbouwen van het sportstadion in 1996 heeft de stad tevens een goede sportcultuur ontwikkeld.

Lancaster

De stad Lancaster ligt in het noordwesten van Engeland aan de rivier de Lune. Het ligt midden in het graafschap Lancashire. De eerste bewoners van Lancaster waren de Romeinen. Zij brachten Lancaster in kaart. Een groot Romeins militair fort is daar nog steeds getuige van. Het is een bezienswaardigheid en staat op Castle Hill. Dit geldt eveneens voor de overblijfselen van een Romein badhuis op Viearage Field. In Lancaster staat tevens een gigantisch kasteel welke dateert uit de 13e eeuw. Legenden overheersen de stad. Zo zouden in 1612 de heksen van Lancashire werden opgesloten in de kerkers van dit Normandische kasteel waar ze uiteindelijk werden berecht en verbrand.

Lancaster ligt in het hart van een prachtig natuurgebied. Dit varieert van zandstranden en kuststroken tot prachtige landschappen landinwaarts. In het noorden liggen bergen, rotsen en valleien van het Lake-district. Aan de kust ligt Morecambe waar de zonsondergang goed te bewonderen is. In het zuiden vind je Blackpool, het Las Vegas van Engeland..

Rendsburg

Rendsburg is 800 jaar oud en heeft ongeveer 28.000 inwoners. In het economische gebied van Rendsburg wonen 65.000 mensen. De stad van Rendsburg is gelegen in Noord-Duitsland zo’n 60 kilometer van de Deense grens en 100 kilometer van Hamburg. De Baltische Zee ligt op ongeveer 30 kilometer afstand. Het is nauwelijks 60 kilometer naar de Noordzee.

In Rendsburg zetelt  de Noord-Universiteit, welke is gespecialiceerd in intensieve taalcursussen voor buitenlandse en Duitse managementniveaus. Tijdens de zomer is de internationale Academie voor orkesten van het Schleswig-Holstein Muziek Festival te gast bij de Noord-Universiteit en zijn er een heleboel concerten in en om Rendsburg. In de zomer is er de Nord Art, een beroemde internationale kunsttentoonstelling in de buurt van Rendsburg.

Door de inspanningen van de stad Rendsburg voor Europees begrip is de stad door de Raad van Europa in 1972 geeerd door het uitreiken van de vlag van de Raad van Europa en in 1989 door het uitreiken van de medaille van de Europese Raad.
Een grote bijdrage tot Europees inzicht zijn de internationale jeugd Games.

Växjö

Växjö is een universiteitsstad in het zuidoosten van Zweden, ongeveer 430 kilometer van de hoofdstad van het land, Stockholm. De stad is al lang een centrum van handel, cultuur en onderwijs in Zweden. De stad zelf heeft een bevolking van 60.000 inwoners. Met alle omliggende plaatsjes meegeteld komt Växjö uit op een totaal van 86.000 inwoners. Het is één van de meest mooiste gebieden met ruim 200 meren.

Als winkelgebied is Växjö bestempeld als een van de beste in Zweden.  Glas maken is een belangrijke lokale industrie die verschillende bekende namen vertegenwoordigd, met inbegrip van Kosta Boda.

Växjö is door de BBC en andere internationale media uitgeroepen tot ‘De groenste stad in Europe’. Dit is een resultaat door de doelstellingen op klimaatverandering en succesvolle klimaat activiteiten.

Rathenow

Rathenow is een gemeente in de Duitse deelstaat Brandenburg. Het is de Kreisstadt van het Landkreis Havelland. De stad telt 24.127 inwoners

 

Racibórz

Racibórz  is een stad in het Poolse woiwodschap Silezië, gelegen in de powiat Raciborski Racibórz.
Vanaf januari 1945 vluchtte een deel van de bevolking naar het westen voor de komst van het Sovjet-leger. Poolse autoriteiten namen het gezag over. Degenen die toen nog aanwezig waren moesten later vertrekken als zij geen Pools konden spreken. Eind maart werd de stad stormenderhand ingenomen en voor 80% verwoest. Daar volgden plunderingen en werd de stad leeggeroofd. Sinds 1999 wordt de 31ste maart niet meer als de ‘dag der bevrijding’ gevierd. De ruïnes van de binnenstad zijn door nieuwbouw vervangen. In 1990 bereikte de stad een inwonertal van 65.000 en daarna zakte dit aantal naar 60.000. In 1997 liep de stad onder water door het hoogste waterpeil van de Oder ooit gemeten.